15-daagse rondreis vanuit Casablanca

Onze 15-daagse rondreis vanuit Casablanca laat je kennis maken met alle facetten van authentiek Marokko. Je bezoekt de Koningssteden Meknes en Fes, de laatste is bekend van de leerlooierijen en aardewerk. Maar ook stadjes aan de Atlantische kust en de ruïnes van Volubilis staan op het programma.  Er zijn activiteiten, zoals een kamelentocht en een overnachting in ons Royal Oasis Camp tentenkamp in de woestijn. Deze rondreis is zeer gevarieerd en een onvergetelijke reiservaring.

Dag 1 : Casablanca – Rabat

15-daagse rondreis Casablanca

Vandaag wordt je door ons opgehaald voor de start van jouw 15-daagse rondreis vanuit Casablanca. Allereerst bezoeken we de Hassan II -moskee. Dit is de grootste moskee buiten Mekka.  Waarna wij vertrekken naar Rabat, de hoofdstad van Marokko. Diner en overnachting in hotel/Riad.

Dag 2 : Rabat – Meknes – Volubilis – Fes

Na het ontbijt zullen wij eerst een bezoek brengen aan de Hassan toren en de Oudaya Kasbah. Daarna reizen we verder naar Fes. De route gaat via Meknes en Volubilis. In Meknes, één van de vier Koningssteden in Marokko, brengen wij een bezoek aan de beroemde poort Bab Mansour, het Sahrij Souani Bassin en de Moulay Ismail Mausoleum. Na de lunch zetten we de reis voort naar Volubilis, de ruïnes van een Romeinse nederzetting, die dateren uit de 3e eeuw voor Chr. Een deel van de oorspronkelijke mozaïeken zijn erg goed bewaard zijn gebleven. Daarna zullen we via de uitlopers van het Rifgebergte in de late namiddag aankomen in Fes. Overnachting op basis van logies/ontbijt.

Dag 3 : Fes ontdekken

Eerst rustig ontbijten en daarna dwaal je door de oudste stad van Marokko onder leiding van een (lokale) gids. Je wandelt door steegjes en kleine straatjes vol leven. Je bekijkt culturele en historische bezienswaardigheden van Fes zoals de Koninklijke Paleispoort. Maar ook de Joodse wijk, de eerste Mellah ooit gebouwd in Marokko in de 16e eeuw.  De Al Qaraouine University- de oudste in de regio en uiteraard de beroemde leerlooierijen.  Na de lunch zal je een mozaïkcoöperatie bezoeken. Overnachting in Riad op basis logies/ontbijt.

Dag 4 : Fes – Ifrane – Azrou – Ziz Valley – Merzouga

Na het ontbijt verlaten we Fes en vervolgen we de rondreis. Onze eindbestemming voor vandaag is Merzouga. We rijden via Midelt en de Ziz vallei. Wij komen door dorpje Ifrane, een prachtige bergdorp in het Midden Atlasgebergte en aangeduid als het ‘Zwitserland van Marokko’. Onderweg zal je genieten van het Midden Atlas- en Hoge Atlasgebergte. We stoppen bij Azrou, een Berber dorp in het midden van het beroemde cederbos. Hier wonen de  Berberapen. De reis gaat verder naar Midelt langs de prachtige heuvels en bergen van de Atlas en over de fascinerende Tiz Ntalghamt pas.
Je zult merken hoe het landschap verandert naarmate wij de woestijn en de stad Errachidia naderen. Daarna vervolgen wij onze reis langs de weelderige Ziz Valley en stoppen voor een panoramisch uitzicht langs de weg naar Erfoud en Rissani. In de late namiddag arriveren wij in Merzouga, waar je verwelkomd wordt met een glas muntthee voordat je incheckt in jouw hotel of riad voor de overnachting en het diner.

Dag 5 : omgeving Merzouga en kamelentocht

Na het ontbijt is het tijd om de omgeving te verkennen. De woestijn is één van de hoogtepunten van deze 15-daagse rondreis vanuit Casablanca. Wij gaan de Gnawa mensen bezoeken, oorspronkelijk afkomstig uit Soedan, om hun muziek en lifestyle te ervaren. Ook brengen we een bezoek aan een nomadenhuis waar veel Berber handwerk lager is geprijsd dan in de grote steden. Aan het eind van de middag wacht jouw dromedaris voor een tocht door de gouden zandzee van Merzouga. Natuurlijk onder begeleiding van een ervaren gids. Nadat je de prachtige zonsondergang hebt gezien keer je terug en wordt je per 4 x 4 naar ons tentenkamp in de woestijn gebracht. Hier zal je overnachten, dineren en een onvergetelijke avond beleven met traditionele muziek en een kampvuur.

Dag 6 : Merzouga – Todra kloof – Dadelvallei

Eerst genieten van het uitgebreide ontbijt in het tentenkamp, waarna we vertrekken naar Rissani, Tinghir en de Todra kloof. Dit is de hoogste en smalste kloof van Marokko. Na de het bezoek aan de Todra kloof rijden we door de Dadelvallei. Daar zie je majestueuze zandkastelen en de prachtige rotsformaties bekend als de ‘aaptenen’. Overnachting en diner in hotel/Riad.

Dag 7 : Dadelkloof – Skoura – Ouarzazate

Na het ontbijt in het hotel reizen we verder door de Dadelvallei naar Ouarzazate. De route door de Dadel vallei is de weg van de duizend kashba’s. Het is een prachtige route met genoeg mogelijkheden om mooie foto’s te nemen. Ook krijg je vandaag de gelegenheid om Berber nomaden te ontmoeten in hun grotten. We stoppen bij Kalaat M’gouna, de rozenstad. Hier kun je rozenwater en rozenolie kopen. We rijden verder naar Skoura en bezoeken de goed bewaard gebleven Kasbah Ameridil. Er is gelegenheid voor de lunch in een restaurant met uitzicht op de hele vallei. Na de lunch arriveren wij in Ouarzazate, het ‘Hollywood van Afrika’. Hier bevindt zich de studio met rekwisieten gebruikt in welbekende films, zoals The Mummy, Gladiator en de Last Temptation of Christ. Diner en overnachting in hotel/Riad.

Dag 8 : Ouarzazate – Ait Ben Haddou – Imlil

Na het ontbijt in het hotel reizen we via de spectaculaire Tizi ‘nTichka pas naar Asni en Imlil. Maar eerst stoppen we bij de beroemde Kasbah van Ait Ben Haddou. De grootste Kasbah in Marokko werd gebouwd door één van de laatste Berber stamhoofden, aan het eind van de 19e eeuw. Het was een belangrijke stop op de handelsroutes naar Timboektoe in Mali. Tegenwoordig wonen er nog veel van de Glaoui familieleden in de Kasbah. Na een kort bezoek aan de Kasbah zal de reis voortgezet worden naar Asni en Imlil, dorpjes in het hart van het Hoge Atlas gebergte. Diner en overnachting in hotel/ Riad.

Dag 9 : omgeving Arumd  en Imlil

Na het ontbijt heb je de kans om de omgeving te verkennen en te genieten van de Berberse cultuur. Je hebt de keuze om een paar uur te wandelen in het dal. En je zult een fascinerend uitzicht vanaf de hoogste berg van Noord-Afrika ervaren. Je zult lopen naar het dorp van Arumd, een kleine Berber nederzetting met een trotse cultuur. In de namiddag ben je terug in het riad/hotel. Dan lekker relaxen en nagenieten van de indrukken die je de afgelopen dagen hebt gekregen. Diner en overnachting in hotel/Riad.

Dag 10 : Imlil – Tahnaout – Marrakech

Na het ontbijt maken we ons op voor het vertrek naar Marrakech. We rijden via het Berber dorp Tahnaout en de fascinerende kloof van Moulay Brahim. Onderweg zijn er diverse stops om foto’s te nemen. In rustig tempo zetten we de reis voort naar Marrakech voort. In Marrakech bekijken we de Majorelle tuinen voordat je incheckt in het hotel/Riad. Daarna is er genoeg tijd om op eigen gelegenheid een wandeling te maken over het beroemde plein van Jemaa El Fna. Het sfeervolle plein heeft een bonte verzameling van goochelaars, verhalenvertellers, muzikanten en slangenbezweerders. Overnachting op basis logies/ontbijt.

Dag 11 : Marrakech verkennen

Na het ontbijt in de Riad kun je starten met het verkennen van Marrakech, de ‘Rode stad van Marokko’. We zullen ervoor zorgen dat je de belangrijkste bezienswaardigheden van historisch en cultureel belang zult zien, met inbegrip van de Saadian graven, het paleis van El Bahia en de Ben Youssef Coranic School, evenals de souks. In de middag heb je wat vrije tijd om zelf te dwalen door Marrakech. Overnachting op basis van logies/ontbijt.

Dag 12 : Marrakech – Essaouira

Na het ontbijt vertrekken wij naar het kustplaatsje Essaouira. Na aankomst ga je het stadje op eigen gelegenheid verkennen.
Je ontdekt het Skala fort, de haven, de souks. Ook maak je kennis met de specialisatie van Essaouira, het bewerken en uitsnijden van Thuya hout door ambachtslieden. Je wandelt door de steegjes van de medina en langs de honderden ambachten. Je dwaalt door de Mellah – het Joodse hoofdkwartier. Of je waait uit op het brede uitgestrekte en gouden zandstrand. Essaouira staat bekend om zijn sterke wind en wordt ook de ‘Stad van de wind’ genoemd. Surfers van over de hele wereld komen naar deze plaats. Essaouira heeft vele beschavingen gekend- waaronder de Portugese bezetting-, die van grote invloed is geweest op de architectuur. Het is een kleine stad met een grote geschiedenis. Vanwege zijn omvang en zijn karakteristieke blauwe deuren en gewassen muren is het ook beschouwd als Marokko’s Juweel van de Atlantics. Overnachting op basis van logies/ontbijt.

Dag 13 : Essouaira – Walidia (Oualidia) – El Jadida

Vandaag vertrekken we na het ontbijt richting Walidia. We nemen de mooie kustweg langs de Atlantische Oceaan. Het kleine stadje is gesitueerd tussen El Jadida en Safi. Walidia heeft een prachtige lagune van 12 km lang en is één van de mooiste van Marokko. De combinatie van de zee, het zand en de zon zorgt voor een lichtinval welke een lust voor het oog is. Na een bezoekje aan de overblijfselen van de Kasbah, krijg je de gelegenheid voor een lunch. Na de lunch vertrekken wij richting El Jadida. Diner en overnachting in hotel/Riad in El Jadida.

Dag 14 : El Jadida – Casablanca

El Jadida is een leuk havenstadje aan de Atlantische kust. Het werd in de vroege 16de eeuw gebouwd als een versterkte kolonie. De burcht met zijn bastions zijn daar een voorbeeld van. In 2004 werd het historische centrum geplaatst op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Na het ontbijt ben je vrij om het stadje te bezoeken, waarna we in de middag vertrekken richting Casablanca. Overnachting en diner in hotel/Riad.

Dag 15 : Casablanca – transfer vliegveld

Vandaag de laatste dag in Marokko. Afhankelijk van jouw vluchtschema heb je misschien nog tijd om zelf  nog wat van Casablanca te zien. De transfer naar het vliegveld zal door ons worden verzorgd.