Fez-medina-poort

Koningsstad Fez is één van de vier Koningssteden die Marokko rijk is. Fez of Fes staat vaak genoemd in het programma van rondreizen in combinatie met de andere Koningssteden van Marokko, zoals Rabat, Meknès en Marrakech. Neem een kijkje bij onze rondreizen Casablanca, daar staat Fez ook op het programma.

In dit blog dus een kennismaking met Fez.

Medina Fez met bord verboden voor ezels

Koningsstad Fez is één van de meest authentieke plaatsen van Marokko met een Medina waar je je in een totaal andere wereld waant. Medina Fèz El- Bali genaamd, voert je terug in de tijd. Het is een plek waar de straatjes en steegjes smal zijn en slechts toegankelijk voor ezels, handkarren, brommertjes en natuurlijk voetgangers. Balak, balak, hoor je vaak als je door de straatjes dwaalt, het betekent ‘kijk uit, kijk uit’. Op sommige plekken van de Medina wordt zelfs de ezel geweerd door middel van een verkeersbord. Dwalen, dat kun je in de Medina zeker. Dwalen en verdwalen, in een groot doolhof met kronkelstraatjes, steegjes die op niets uitkomen, kleurrijke moskeeën, souks en prachtige pleinen met mozaïek versierde fonteinen.
Er zijn verschillende eeuwenoude stadspoorten die toegang geven tot de Medina, waarvan Bab (poort) Boujeloud wel de bekendste is. Deze prachtige poort uit 1913 is aan de buitenkant blauw, de kleur van Fes. Aan de binnenkant van de Medina is de poort groen, de kleur van de Islam. Deze poort laat je direct in het hart van de Medina uitkomen. Het sprookje van 1001 en één nachten ontvouwt zich voor je, alle zintuigen worden meteen geprikkeld en……..je wilt niets anders dan verdwalen.

Eeuwen terug in de tijd

Het meest wonderlijke van een Medina, en zeker die van Koningsstad Fez, is het onverwachte. Er is slechts één manier om je er een voorstelling van te kunnen maken en dat is om je te laten verrassen door het onverwachte. Wat ligt er achter die houten deur in dat schimmige steegje, daar waar het bordje restaurant of Riad boven hangt? Hierachter vind je intieme binnenplaatsen, prachtige restaurants met mozaïeke betegeling en heerlijk eten.
Stap binnen in de winkel van Sinkel van een apotheker en laat je verrassen door de apotheker met zijn kennis van bijzondere middelen en zelfgemaakte geheime recepten. In een mystieke ambiance van kleurrijke potten met pigmenten en kruiden verrast de Herborist je met een remedie tegen elke kwaal.
Bekijk de onverwachte pracht van Bou Inania Medersa, de Islamitische leerschool. Deze is niet meer in gebruik, maar wel toegankelijk voor bezoekers om van de prachtige architectuur te genieten.
En verwonder je over het onverwachte vakmanschap van de diverse handwerklieden, waaronder de leerwerkers, de koperslagers en de weverijen. Want….

Fez, is de stad van vakmanschap en ambachten

kobaltblauw aardewerk uit fezFez is bekend en geroemd vanwege de vele beoefende ambachten en om het vakmanschap bij het uitoefenen van traditionele beroepen. Het beroemde aardewerk in kobaltblauw, de kleur van Koningsstad Fez is heel herkenbaar. Daarnaast is Fez vooral bekend om zijn mozaïek. Het proces is erg bewerkelijk, maar het resultaat is prachtig. In de keramiekfabriek buiten de Medina kun je het hele proces volgen.
Mozaïek steentjes worden met de hand uit tegeltjes gemaakt in verschillende vormen. Daarna worden de mozaïeksteentjes dan ondersteboven in een mal gelegd en aan de achterkant gevoegd. Het resultaat laat zich dan zien in vorm van bijvoorbeeld een fontein of tafel.

foto van met maken van mozaik aardewerk uit Fez

traditioneel aardewerk mozaiek fez

Één van de meest toeristische attracties in Fez zijn de leerlooierijen in de Medina. Het is een bijzonder schouwspel om te zien hoe het leer gelooid en geverfd wordt. Hier geen ARBO diensten, hier hardwerkende mannen die met blote voeten door de verschillende verfbaden heen lopen. Er hang een sterke, nogal onaangename geur. Daarom krijg je bij je bezoek een takje munt om onder je neus te houden. Daarmee kun je de geur maskeren. Ook krijg je hier de gelegenheid om mooie leren producten te kopen.

Foto van de leerlooierijen in FezLeerlooierijen in Fes Marokko