Fez-medina-poort

Koningsstad Fez is één van de vier Koningssteden die Marokko rijk is en staat vaak genoemd in het programma van rondreizen in combinatie met de andere Koningssteden van Marokko, Rabat, Meknès en Marrakech.

In dit blog dus een kennismaking met Fez.

 

 

Fez-medina-ezel-borden

Fez is één van de meest authentieke plaatsen van Marokko met een Medina waar je je in een totaal andere wereld waant. Medina Fèz El- Bali genaamd, voert je terug in de tijd. Het is een plek waar de straatjes en steegjes smal zijn en slechts toegankelijk voor ezels, handkarren, brommertjes en natuurlijk voetgangers. Balak, balak, hoor je vaak als je door de straatjes dwaalt, het betekent ‘kijk uit, kijk uit’. Op sommige plekken van de Medina wordt zelfs de ezel geweerd door middel van een verkeersbord. Dwalen, dat kun je in de Medina zeker. Dwalen en verdwalen, in een groot doolhof met kronkelstraatjes, steegjes die op niets uitkomen, kleurrijke moskeeën, souks en prachtige pleinen met mozaïek versierde fonteinen.
Er zijn verschillende eeuwenoude stadspoorten die toegang geven tot de Medina, waarvan Bab (poort) Boujeloud wel de bekendste is. Deze prachtige poort uit 1913 is aan de buitenkant blauw, de kleur van Fes en aan de binnenkant van de Medina groen, de kleur van de Islam. Deze poort laat je direct in het hart van de Medina uitkomen. Het sprookje van 1001 en één nachten ontvouwt zich voor je, alle zintuigen worden meteen geprikkeld en……..je wilt niets ander dan verdwalen.

Eeuwen terug in de tijd

Het meest wonderlijke van een Medina, en zeker die van Fez, is het onverwachte. Er is slechts één manier om je er een voorstelling van te kunnen maken en dat is om je te laten verrassen door het onverwachte. Wat ligt er achter die houten deur in dat schimmige steegje, daar waar het bordje restaurant of Riad boven hangt? Hierachter vind je intieme binnenplaatsen, prachtige restaurants met mozaïeke betegeling en heerlijk eten.
Of stap binnen in de winkel van Sinkel van een apotheker en laat je verrassen door de apotheker met zijn kennis van bijzondere middelen en zelfgemaakte geheime recepten tegen kwalen in een mystieke ambiance van kleurrijke potten met pigmenten en kruiden.
Bekijk de onverwachte pracht van Bou Inania Medersa de Islamitische leerschool, die niet meer in gebruik is, maar toegankelijk is voor bezoekers om van de schatten van prachtige architectuur te genieten.
En verwonder je over het onverwachte vakmanschap van de diverse handwerklieden, waaronder de leerwerkers, de koperslagers en de weverijen. Want….

Fez, is de stad van vakmanschap en ambachten

Fez-aardewerk-kobaltblauwFez is bekend en geroemd om de vele beoefende ambachten en om het vakmanschap bij het uitoefenen van traditionele beroepen. Het beroemde aardewerk in kobaltblauw, de kleur van Koningsstad Fez is heel herkenbaar. Daarnaast is Fez vooral bekend om zijn mozaïek. Het proces is erg bewerkelijk, maar het resultaat is prachtig. In de keramiekfabriek buiten de Medina kun je het hele proces volgen.
Mozaïek steentjes worden met de hand uit tegeltjes gemaakt in verschillende vormen. De mozaïeksteentjes worden dan ondersteboven in een mal gelegd en aan de achterkant gevoegd. Het resultaat laat zich dan zien in vorm van bijvoorbeeld een fontein of tafel.

Fez-mozaiek-aardewerk

Fez-aardewerk-mozaiek-marokko

 

 

 

 

 

Één van de meest toeristische attracties in Fez zijn de leerlooierijen in de Medina. Het is een bijzonder schouwspel om te zien hoe het leer gelooid en geverfd wordt. Hier geen ARBO diensten, hier hardwerkende mannen die met blote voeten door de verschillende verfbaden heen lopen. Er hang een sterke, nogal onaangename geur die gemaskeerd kan worden door een takje munt onder je neus te houden. Je krijgt  hier ook de gelegenheid om een mooi leren jasje of een ander product van leer te kopen.

Koningsstad-Fez-leerlooierijen-MarokkoKoningsstad Fez-leerlooierijen-marokko