In dit blogartikel vertellen wij wat over Marrakesh plus wat tips. Ook hebben wij een 4- daagse stedentrip Marrakech voor jullie samengesteld.  Een 4 dagen plan met de beste en leukste dingen om te doen in Marrakesh, ofwel de Rode stad. Vol topactiviteiten in en om Marrakesh.

Als je je afvraagt hoe lang je in Marrakesh zou moeten doorbrengen, dan zouden wij zeggen dat 4 dagen genoeg tijd biedt. Je kunt dan de meeste hoogtepunten van Marrakesh zien. Toch raden wij van harte aan om, indien mogelijk, meer tijd te nemen. Of combineer een stedentrip Marrakesh met een rondreis. Deze kun je samen met ons naar eigen wens samenstellen.

Maar wat te doen als je 4 dagen in Marrakesh, Marokko hebt?

Marrakesh de beste en leukste dingen om te doen

Marrakesh is een levendige stad die heel veel te bieden heeft en één van de leukste bestemmingen voor een stedentrip. Reis je alleen , met een vriend of een grote groep, toch is er voor ieder wat wils. Zelf komen wij natuurlijk regelmatig in Marrakesh voor korte trips, op zoek naar mooie Riads, rode stadsmuren en luxe woonaccessoires. Maar iedere keer vinden wij nog veel meer. Het blijft een verrassing. Ondanks dat Marrakesh de afgelopen jaren naar de top van de wereld bucketlist is gestegen, heeft de stad veel van zijn eigen karakter behouden. Ik verwachtte tijdens mijn eerste keer in Marrakesh, dat de Medina overspoeld was met toeristen, waardoor het een vage geur van onechtheid zou uitstralen. Echter in plaats daarvan merkte ik dat ik voornamelijk contact had met de lokale bevolking. Ook verwachtte ik dat het aandringen van de verkopers lastig zou zijn, maar de realiteit was anders.

Dag 1 : Ontdekkingstocht Souks en Djemaa el Fna plein

Marrakesh de beste en leukste dingen om te doen

Begin de dag op de Marokkaanse manier, met een glaasje muntthee of een continentaal ontbijtje op één van de terrasjes op het Djemaa el Fna plein. Dit is het beroemde centrale plein bij de souks ( Arabische markten ). Waarna je een bezoek aan de schatkamers van de souks in de medina kunt brengen. Mensen kijken en de sfeer van Marrakesh voelen, proeven en ruiken. Bereidt jezelf voor om je in de draaikolk van het hart van Marrakesh te storten. Als je vroeg op pad gaat is er minder drukte (en gedoe), waardoor een eerste kennismaking minder overweldigend is. Volg de Rue Semmarine richting de Rue Mouassine naar het binnenste van de markt. Dit pad is niet zo hectisch. Je komt langs kakelende kippen en shopjes met authentieke Berber juwelen, stapels tapijten en kleurrijk keramiek in elk typisch Marokkaans patroon dat je maar kan bedenken. Emmers en torens met bedwelmende kruiden en veel, heel veel andere charmante snuisterijen en handwerk.

Marrakesh de beste en leukste route door de medina

Omdat de hectiek van Marrakesh enigszins overrompelend kan zijn, bieden wij de mogelijkheid een lokale gids in te huren, die een dagdeel met je op pad gaat. Deze erkende gids kent de weg in de souks en de medina op zijn duimpje. Het is een ontspannende manier om Marrakesh te ontdekken. Maar ook in het boekje Time to Momo Marrakesh staan leuke routes om zelf te doen in de oude en nieuwe stad van Marrakesh. https://www.timetomomo.com/nl/bestemming/marrakech/

Winkelen in Marrakesh

De souks en de medina van Marrakesh zijn een reis naar het verleden van de stad. Je verliest snel de tijd uit het oog tijdens het dwalen in het labyrint van de medina. Winkelen in Marrakesh voelt als een culturele activiteit en afdingen in de souk is één van de leukste en gedenkwaardigste dingen om te doen. Ons advies is om, als je op zoek bent naar koopjes, de eerste ochtend als proefsessie te gebruiken. Je hebt dan alvast een idee van wat er aangeboden wordt. Ga dan aan het eind van je verblijf in Marrakesh in de avond terug, dan zijn de verkopers iets gretiger om een deal te sluiten. Nogmaals, shoppen in Marrakesh is een van de leukste dingen om te doen.

De Koutoubia Moskee

Marrakesh de beste en leukste dingen om te doen

Het is niet moeilijk om vanaf het Djemaa El Fna plein de minaret van de Koutoubia moskee te zien. Dit is de beroemdste moskee van de stad en zorgt voor een statige uitstraling in de skyline van de rode stad. Het grote gebouw dient als oriëntatiepunt dat je zal helpen bij het verkennen van de stad. Niet-moslims mogen niet naar binnen, maar de buitenkant is ook prachtig om naar te kijken. Het is omgeven door weelderige tuinen en mooie fonteinen. Deze moskee heeft een indrukwekkende architectuur en veel geschiedenis. De naam is gebaseerd op het Arabische woord ‘koutoubiyyin’, wat ‘boekhandelaar’ betekent. Dit omdat er in het verleden rond de moskee boekhandelaren waren. Het is niet de grootste moskee die je ooit zult zien, maar wel de grootste in Marrakesh. Volgens de stadswet mag geen enkele andere moskee in Marrakesh groter zijn dan de Koutoubia.

Marrakesh de beste en leukste dingen om te doen

Terwijl de zon ondergaat tijdens je eerste dag is Marrakesh, ga je terug naar het centrale plein. In de schemering van de avond komt het plein echt tot leven. Dan zijn er slangenbezweerders, verhalenvertellers, acrobaten, waterverkopers in traditionele dracht, schoenpoetsers en Berber muzikanten. Allemaal dragen ze bij aan de carnavalsachtige sfeer. Helaas zijn sommige ‘attracties’ niet geheel diervriendelijk. Wij hopen dat door geen aandacht te geven aan bijvoorbeeld de Berber aapjes aan kettingen, de dieren uiteindelijk een beter leven gaan krijgen.

Eten en drinken op en rond Djemaa El Fna

Voor het diner zijn er heel veel mogelijkheden en zijn er lekkere dingen te eten. Tajines, couscous en streetfood is overal te verkrijgen bij de leuke en drukke eettentjes op het plein. Maar ook in de restaurants rondom het plein. Het bekende ‘Café des Epices‘, de moderne ‘Kosybar‘(waar je ook een wijntje kunt drinken), ‘Le Jardin‘, ‘Souk Kafe‘ en restaurant ‘Toubkal‘, teveel om op te noemen.

Ben je na het lezen van dit blogartikel enthousiast geworden, neem dan contact met ons op.

Volg ons op Instagram #saharaway om niks te hoeven missen….