Marokkaanse muntthee in pot met glasMarokkaanse muntthee, dat is toch wel een wereld van verschil met wat wij muntthee noemen. Muntthee is meer dan een bosje munt in een glas kokend water stoppen, dat is geen thee, dat is water met munt. Want er komt geen thee aan te pas!

In dit blog gaan we je vertellen wat het theedrinken betekent voor de Marokkanen en hoe je de traditionele thee maakt.

 

Marokkaanse theepot met glas muntthee

Marokkaanse thee is cultuur

Marokko en muntthee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar je ook komt, er is muntthee. Overal wordt het je aangeboden, het is niet zomaar een drankje, het is een uiting van gastvrijheid. Weigeren is not done en wordt gezien als een belediging. Het is onderdeel van de Marokkaanse cultuur en de manier van leven. Muntthee wordt de hele dag gedronken, bij en na het eten. Bij het zaken doen ondersteunt de thee als een soort onderhandelingspartner om de transactie tot een goed einde te brengen.

De nationale drank wordt ook Berber whisky genoemd, een knipoog naar het verbod op alcohol voor Moslims. Het theeritueel wordt serieus genomen en traditioneel bereid. Alle muntthee wordt gemaakt met groene thee uit China. En heeeeeeeel veel suiker! Suiker is het belangrijkste onderdeel en heeft weer te maken met gastvrijheid. Hoe zoeter de thee, hoe meer respect heeft men voor de gast. Inmiddels weet men in Marokko ook dat de toeristen de thee liever wat minder zoet willen hebben of  zelfs helemaal zonder suiker. Maar begrijpen doen ze het niet. De term No Sugar, please,  is inmiddels welbekend in Marokko.

Het bereiden van de Marokkaanse muntthee neemt wel wat tijd in beslag, want zoals al eerder verteld, het is een ritueel. Suiker en thee moeten in een bepaalde hoeveelheid mengen en na bereiding van de thee moet deze hoog opgegoten worden in een glas. Ook dit is weer een uiting van respect naar de gast, hoe hoger gegoten, hoe meer respect.

Maar hoe maak je dan die Marokkaanse muntthee?

Je hebt natuurlijk een theepot nodig, een Marokkaanse pot of een aluminium pot. In ieder geval eentje die je op het vuur kan zetten. Spoel de pot voor gebruik om met kokend water. Vul daarna de pot met koud water, zet de pot op het vuur en kook het water voor de thee direct in de pot.

Voeg groene thee toe aan het kokende water, voor elke kop thee die gedronken gaat worden één theelepel. Wals het water met de thee rond in de pot en laat één of twee minuten rusten. Gooi daarna het water weer af, de thee blijft achter in de pot. Was de verse munt en duw het in de pot en voeg 5 eetlepels suiker toe (of naar eigen smaak). Giet kokend water in de pot en laat de thee op een laag vuur trekken, ongeveer 5 minuten. Komt de thee omhoog, haal dan de pot van het vuur en roer de thee om. De thee is nu klaar en moet nu minstens twee keer hoog opgegoten in het glas geschonken worden en weer terug gedaan worden de pot.

Echt een keer Marokkaanse thee proeven? Kom dan naar Marokko en maak samen met ons kennis met deze theecultuur.