Weetjes over Marokko

Enkele weetjes over Marokko voor u op een rijtje gezet.

Vliegtickets naar Marokko

Marokko bezit een groot aantal luchthavens. Er zijn in totaal 15 luchthavens, zoals o.a. Marrakech, Ouarzazate, Agadir, Casablanca, Rabat, Essaouira, Tanger en Errachidia. Diverse Europese luchtvaartmaatschappijen, en natuurlijk Royal Air Maroc, onderhouden lijndiensten waardoor Marokko goed en eenvoudig te bereiken is. Voor Nederland biedt Transavia dagelijkse vluchten aan naar de bekendste steden, zoals Marrakech en Agadir. In een paar uur tijd zet je voet aan land in Marokko. Uitgaande van een normale vlucht van Nederland naar Marokko zal de vliegtijd ongeveer 3 uur en 15 minuten bedragen.

Welke reisdocumenten heb je nodig voor Marokko?

Om Marokko te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort en deze moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Marokko. Een visum is niet nodig indien het verblijf in Marokko korter dan 3 maanden is.
Tip: noteer voor uw vertrek het adres en telefoonnummer van uw ambassade. In geval van verlies kun je jouw papieren laten vernieuwen. De meeste ambassades hebben een speciaal nummer dat u kunt bellen in geval van nood. Nederlandse ambassade in Rabat, Marokko (nederlandwereldwijd.nl)

Wat is de beste reistijd voor Marokko?

Marokko heeft zowel een mediterraan klimaat als een woestijnklimaat. In de zomermaanden variëren de temperaturen van 30 tot 40 graden. Gedurende de winterperiode liggen de temperaturen rond de 20 graden. Maar in de hooggelegen gebieden kunnen de temperaturen dalen tot -15 graden. De beste maanden om Marokko te bezoeken zijn de maanden april, mei, augustus en september. Door in deze maanden te reizen vermijdt u de winterperiode en de hete zomermaanden.

Is er tijdsverschil tussen Marokko en Nederland?

Sinds 2018 is er in de wintermaanden geen tijdsverschil meer met Marokko ten opzichte van Nederland. Voorheen was het 1 uur vroeger dan in Nederland. Marokko heeft in 2018 besloten niet over te gaan op wintertijd en heeft de zomertijd behouden, waardoor het tijdverschil in de wintermaanden is komen te vervallen. Indien Nederland weer naar de zomertijd over gaat en de klok weer een uur later wordt gezet, ontstaat vanaf dat moment weer het tijdsverschil van een uur met Marokko. In Marokko is het dan een uur vroeger. Voor wat betreft het tijdverschil tijdens Ramadan, dat zal afhankelijk zijn van de data waarop Ramadan valt. Normaal gesproken was er met Ramadan altijd een tijdverschil van twee uur.

Reizen tijdens Ramadan

Afhankelijk van de reisperiode kan het zijn dat je te maken krijgt met de Ramadan.
Het leven in Marokko is dan wat anders dan normaal, maar dat is geen probleem.  Het is een speciale ervaring, want je krijgt op deze manier de kans om het land op een extra bijzondere manier te leren kennen. Je zult de Marokkaanse en Islamitische rituelen en tradities van dichtbij meemaken.

Wat is Ramadan?

Ramadan is het vasten van Moslims over de hele wereld en over een periode van 30 dagen van zonsopgang tot zonsondergang. Tijdens dit tijdsbestek mogen zij niet eten, drinken, of roken. Bij het aanbreken van de ochtend begint het vasten en eindigt als de zon weer ondergaat.
Eigenlijk zal Ramadan geen al te grote invloed hebben,  zeker niet als je de grotere steden bezoekt.
Er is in die periode waarschijnlijk minder toerisme, maar in het toerisme gaat het gewone leven wel grotendeels door. Overdag ligt het tempo ligt lager en in de namiddag wordt het drukker. Dan worden de boodschappen gedaan op de markten voor de Iftar. Restaurants, cafés en supermarkten in de grote steden zijn gewoon open. De meeste winkels zijn in de ochtend gesloten en gaan pas paar uur voor Iftar open.  ‘s

Avonds, wanneer de Iftar aanbreekt, gaan alle winkels dicht, en de straten zijn dan stil. Na het aanbreken van de Iftar vangt het leven weer aan en zal men naar buiten gaan en op bezoek bij elkaar. Men ontmoet elkaar op pleinen en komen samen in moskeeën en op straat. Er wordt speciaal eten bereid dat men alleen tijdens Ramadan eet.
Deze tijd van het jaar is heel belangrijk voor moslims, en er hangt een feestelijke sfeer in het hele land.
Omdat men zelf niet mag roken tijdens de Ramadan wordt het roken van een sigaret in het bijzijn van anderen of op straat beschouwd als onbeleefd. Voor de toerist zou het kunnen zorgen voor confrontaties, dus let op.
Normaal gesproken in het jaar is in Marokko alcohol te verkrijgen voor niet-moslims, meestal in grote supermarkten. Maar tijdens de  Ramadan kan het anders zijn, ook veel restaurants zullen tijdens deze periode geen alcohol schenken.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht. Ongeacht de verblijfsduur worden wel de volgende inentingen aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitus A (besmettelijke geelzucht). Als u geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen heeft gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen. Informeer bij uw zorgverzekering of uw verzekering de vaccinaties vergoedt. Het is wel belangrijk dat je informeert wat de eisen van Marokko zijn op het moment van aanvang van jouw reis voor wat betreft Covid vaccinaties.

Welke taal wordt er gesproken in Marokko?

Arabisch en Berbers zijn beide officiële talen in Marokko. Verder wordt er veel Frans en Spaans gesproken. Maar zeker kunt u in veel gevallen ook met Engels uit de voeten.

Welke munteenheid heeft Marokko?

De munteenheid van Marokko is de Marokkaanse Dirham. Een Euro is ongeveer 10 dirham. Er mogen geen dirhams ingevoerd of uitgevoerd worden. Hou hier rekening mee bij het pinnen. Pinnen kan in Marokko bijna overal, maar het kan zijn dat in minder toeristische gebieden geen pinautomaten zijn. Ook kan het gebeuren dat de pinautomaten leeg zijn, zorg dus altijd voor genoeg geld op zak en wacht niet tot het laatste moment met pinnen. Bij aankomst op de luchthaven kun je pinnen bij de automaat in de aankomsthal, zodat u meteen beschikt over lokaal geld.

Is het veilig om in Marokko water uit de kraan te drinken?

Kraanwater drinken wordt afgeraden, het is beter water in flessen te kopen. Denk hieraan bij het tanden poetsen en het eten/wassen van groente en fruit.

Is fooien geven gebruikelijk in Marokko?

In Marokko is het gebruikelijk een fooi te geven voor verschillende services. Dat kan zijn aan de taxichauffeur, een gids, in restaurants en in hotels. Zorg er voor altijd wat los geld bij u te hebben. Het is wellicht handig om een ‘fooienpotje’ te maken voor de duur van je verblijf.

Onderhandelen en afdingen

Het is in Marokko gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. De kooplieden verwachten dat er onderhandeld wordt over de prijs en hebben hun vraagprijs daarop aangepast. Begin op ongeveer een derde van de vraagprijs en bedenk van te voren wat u voor de artikelen wilt betalen. Door het afdingen wint u het respect van de kooplieden.

Kijk ook eens op:

Marokko Info